Tą grupą nauczycieli również opiekowali się ekspert kulinarny – Adam Michalski i ekspertka dydaktyczna – Aleksandra Dołgań.
Pierwszego dnia zaczęliśmy trochę po dziewiątej. Nasi uczestnicy znowu musieli zderzyć się z zagadnieniem społecznego funkcjonowania kobiet i mężczyzn w społeczeństwie. Marta Doroba nie ograniczyła się jednak tylko do prelekcji – przeprowadziła wiele ćwiczeń i zabaw pozwalających na odkrycie nawet głęboko ukrytych stereotypów oraz na walkę z nimi. Tylko tak trzymać!
Ponieważ następnie uczestnicy sprawnie poradzili sobie z zadaniami, zdążyli również zmierzyć się z testem dydaktycznym, który wypełniali pod czujnym okiem Aleksandra Dołgań – żadna próba oszustwa, czy ściągania nie wchodziła w grę. Dzięki temu wiemy, jak dużymi umiejętnościami i wiedzą naprawdę dysponują uczestniczki i nasz jeden rodzynek płci męskiej.
Na naszym spotkaniu nawet zjedzenie lunchu wiąże się z egzaminem – jego przygotowanie było jednocześnie testem wiedzy nt. bazowych technik kuchni europejskich – na szczęście nauczyciele dobrze sobie z tym poradzili. J
Test z wiedzy związanej z branżą HoReCa nie był łatwy, jednak nasi uczestnicy nie poddają się łatwo. Większość z nich wypełniła go na zadowalającym poziomie, jednak widać, że wiele nauki dopiero przed nimi.
Drugi dzień i indywidualne prezentacje mimo stresu, obaw i prób uników minął całkiem sprawnie. Pojawiło się kilka niespodzianek jak syfon kulinarny, czy nieznane nazwy sosów, jednak ekspert na prośbę uczestnika i uczestniczek rozwiał wszystkie wątpliwości po zakończeniu prezentacji.
Mamy nadzieję, że nasi uczestnicy są z przebiegu tej diagnozy równie zadowoleni, co my.
Aleksandra Bożętka