W Pomorskiej Akademii Kulinarnej podczas pięciu dni Nauczyciele mieli niesamowita okazję pracować pod czujnym okiem Mistrza Sztuki Kulinarnej – Krzysztofa Szulborskiego.
W napiętym harmonogramie Przygotowania Uczestnikow do praktyki znalazły sie takie pozycje jak nauka krojenia warzyw według określonych technik: julienne, brunoise, batonettes, chiffonade, vichy, mire poix, diaments, paysanne do zup, parisienne, printaniere/ jardiniere, bouquet garni, itd.
Podczas kolejnych dni Mistrz Sztuki Kulinarnej – Krzysztof Szulborski wprowadzał Nauczycieli do świata prawdziwej gastronomii. Zaczął od podstaw, czyli od nauki przygotowywania sosów: beszamelowego, holenerskiego, bearnaise, vinaigrette, pieprzowego pojarskiego i z czerwonego wina.
Choć Przygotowanie do praktyki trwało tylko pięć dni (35 godzin) przyrządzono ponad 50 różnych potraw! Nie mogło zabraknąć zupy rybnej, ratatuille, krewetek tygrysich w aromacie z czosnku, kaczki konfitowanej, carpaccio wołowego, sushi, creme brulee i wielu, wielu innych – równie pysznych dań!
Nauczyciele przekonali się na własnej skórze, jak ciężka jest praca kucharza. Jednak możliwość nauki u tak wybitnego Mistrza Sztuki Kulinarnej, Krzysztofa Szulborskiego wynagrodziła każdy trud i zmęczenie. Wszyscy żegnali się z wielkim żalem, ale co najważniejsze – z satysfakcją, że po powrocie do swoich szkół mogą podzielić się swoimi umiejętnościami z uczniami.