Podczas dwudniowego spotkania Uczestnicy i Uczestniczki Projektu mieli niepowtarzalną okazję zweryfikować swoją wiedzę i umiejętności zarówno na płaszczyźnie kulinarnej/obsługi klienta jak i dydaktycznej pod okiem naszych ekspertów – Adama Michalskiego i Aleksandry Dołgań. Spotkanie było również okazją do pokazania roli, jaką pełni Europejski Fundusz Społeczny w upowszechnianiu nauki trwającej całe życie poprzez dofinansowywanie projektów podnoszących jakość edukacji w Polsce.
Nasze zmagania zaczęliśmy łagodnie – od prelekcji z Samoświadomości i Gender Mainstreaming prowadzonej przez Martę Dorobę. Celem prelekcji było przygotowanie nauczycieli i nauczycielek biorących udział w projekcie do prowadzenia zajęć w sposób niestereotypowy i równościowy. W trakcie zajęć zwrócono uwagę na wpływ stereotypów zarówno w sposobie prowadzenia zajęć, jak i na właściwy dobór materiałów edukacyjnych.
Jednak na tym łatwiejsza część dnia się zakończyła. Naszymi uczestnikami zajął się Ekspert Kulinarny, który sprawdził ich umiejętności podczas testu z bazowych technik kuchni europejskiej. Przed nieco niepewnymi i zestresowanymi kucharzami i kelnerami stanęły zadania indywidualne i grupowe. Mimo niedociągnięć efekt był jednak zadowalający, a przygotowany przez nauczycieli kucharstwa lunch zaspokoił nasz głód aż do kolacji.