Przedsiębiorczość Innowacje Edukacja
Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – Wdrożenie Modelu
Cel:
Głównym celem projektu jest opracowanie z przedsiębiorcami i szkołami zawodowymi programu doskonalenia zawodowego a następnie podniesienie poziomu kwalifikacji praktycznych i dydaktycznych 45 Nauczycieli Przedmiotów Zawodowych i Instruktorów Praktycznej Nauki Zawodu kucharz oraz pokrewnych.
Najważniejszym z etapów realizacji Projektu są praktyki w kuchniach renomowanych hoteli i restauracji, poprzez które Nauczyciele mają okazję poznać świat wielkiej gastronomii. Dla prawie wszystkich Uczestników to będą pierwsze takie spotkania z Mistrzami Sztuki Kulinarnej jak, np. Michał Tkaczyk (Hotel Bristol w Warszawie), Sebastian Krauzowicz (Hotel Crocus w Zakopanem) czy Giancarlo Russo (Restauracja Trattoria Giancarlo w Warszawie), Adam Chrząstowski (Restauracja Ancora w Krakowie) czy Jarosław i Grażyna Uścińscy (Restauracja Moonsfera w Warszawie). Doświadczenie i wiedza wszystkich Opiekunów praktyk jest po prostu nieoceniona.
Dzięki praktykom w profesjonalnych kuchniach Uczestnicy podniosą swoje kwalifikacje, zostaną przeszkoleni w obsłudze nowoczesnego sprzętu, technologii i organizacji pracy stosowanej w rzeczywistych warunkach pracy kucharza. Nabędą też dodatkowe umiejętności zawodowe związane z aktualną sztuką kulinarną, którą bezwątpienia wykorzystają podczas zajęć z uczniami.
- 45 nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu, którzy ukończą dwutygodniowe praktyki w przedsiębiorstwach
- opracowany i zwalidowany program doskonalenia zawodowego poprzez praktyki w przedsiębiorstwie nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych
- raport z wdrożenia programu doskonalenia zawodowego poprzez praktyki w przedsiębiorstwie
- 45 nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu przeszkolonych w obsłudze nowoczesnego sprzętu, technologii i organizacji stosowanej w rzeczywistych warunkach pracy