Przedsiębiorczość Innowacje Edukacja
Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa
Cel:
Celem Projektu jest stworzenie efektywnego programu doskonalenia zawodowego dla nauczycielek i nauczycieli gastronomicznych przedmiotów zawodowych. Opracowany on został we współpracy ze szkołami zawodowymi oraz przedstawicielami przedsiębiorstw branży HoReCa.
Obecnie program ten realizowany jest przez 90 uczestników i uczestniczek Projektu, którzy mają okazję podnieść swoje kwalifikacje do europejskiego poziomu podczas dwutygodniowych zagranicznych praktyk zawodowych w kuchniach restauracyjnych i hotelowych na terenie Unii Europejskiej.
Rezultaty:
- opracowanie unikalnego programu doskonalenia zawodowego poprzez m.in. 2 tygodniowe praktyki w zagranicznych przedsiębiorstwach branży HoReCa,
- zrealizowanie programu przez 90 uczestników i uczestniczek Projektu, a co za tym idzie, podniesienie ich wiedzy nt.:
- obsługi nowoczesnego sprzętu, technologii i organizacji stosowanej w rzeczywistych warunkach pracy,
- wdrażania nowoczesnych rozwiązań technologicznych, procesowych i organizacyjnych w procesie kształcenia zawodowego,
- doskonalenia umiejętności zawodowych związanych z aktualną sztuką kulinarną i zasadami obsługi konsumenta,
- stworzenie modelowego, walidowanego przez uczestników i uczestniczki, programu doskonalenia zawodowego w przedsiębiorstwach branży hotelarsko-gastronomicznej.